#Reklamtoppen – Plats 15: Treo-psssh:et

Det har blivit nästan 300 reklamfilmer sedan starten av Marketainment och det är dags att lista de 20 bästa. Vi gör det i #Reklamtoppen!

#Reklamtoppen – Plats 15: Treo-psssh:et

Bakom plats nummer 15 på #Reklamtoppen hittar vi reklamsnickrarna Garbergs som tolkar det här fantastiska ögonblicket nedan. Med en fingertoppskänsla som jag inte ser i den reklam som rullar i rutan just nu lyckas de göra det omöjliga möjligt och jag fullkomligt älskar det här klippet.

Att labba ihop lite acetylsalicylsyra har till och med undertecknad lyckats med när kemirocken var på men att löda ihop det här mästerverket, det gör inte vem som helst. Trots lovorden är det dock svårt att sätta fingret på varför jag gillar den dryga halvminuten så mycket, men med största sannolikhet stavar vi lösningen som mitt favoritord när det kommer till klassiska ”Hänga gubben”:

Man använder ett onomatopoetiskt ord.

På svenska innebär det att man härmar ett ljud med hjälp av ord och jag har inga vetenskapliga belägg för vad jag skriver nu men jag påstår att det är ett av de absolut mest effektiva sätten att göra kommunikation på. Sällan kommer associationen och konsumentens ”göra parallellerna och tänka själv-förmåga” fram så bra som när man just använder den här typen av ord. Dessutom finns det en rebusliknande känsla, att man inte ger konsumenten svart på vitt vad han eller hon ska tycka eller tänka utan man (som konsument) måste själv komma fram till ”rätt” svar – och känner sig då duktig. I det här exemplet må det vara en dagisliknande uppgift att göra kopplingen mellan ”psssh” och ljudet som när man lägger brustabletten i vatten men det räcker gott för våra små hjärnor. En lite utmanande reklam helt enkelt: ”Vad menar dom?”

Ett lite mer extremt exempel är när Volkswagen gjorde den här annonsen.

Men nu skulle det här handla om Treo och deras mästerverk. Frågan är hur bra den är egentligen? Jo, det ska jag tala om, för det hela är mycket enkelt: Exakt tre platser bättre än Vasakronan-Rocky som knep plats nummer 18 på topp 20-listan.

http://www.resume.se/Global/Resume/manadens_kampanj/manadens_film/maj/film2.jpg

På Twitter diskuterar (och framför allt spekulerar) vi kring listan genom att använda hashtagen #Reklamtoppen. Listan är klar så det är fritt fram att gissa men att försöka påverka mig kring vilka de 20 bästa reklamfilmerna är, det kan ni glömma!

#Reklamtoppen

15. Treo-psssh:et
16.
17.
18. Vasakronan-Rocky

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *